Havvindsatsing på fire fronter
På frokostseminaret som Lister Næringsforening arrangerte i Farsund sammen med GCS Node denne uken, fortalte han om det mekaniske verkstedet – som ble etablert i 1969 i forbindelse med byggingen av det lokale aluminiumverket.
BEDRIFTEN HAR alltid hatt en stor del av virksomheten sin knyttet til Alcoa Lista, men har etter hvert også funnet flere andre samarbeidspartnere. En av dem er ABB.
I 2005 skulle NorNed bygges. Dette er en 580 kilometer langundersjøisk kraftledning mellom Feda i Norge og Eemshaven i Nederland. ABB spurte om Einar Øgrey Farsund kunne montere HVDC-anlegget, som er en stor strømtransformator som gjør om vekselstrøm fra høyspentledningene til likestrøm.
– VI HADDE aldri gjort noe sånt før, men fikk oppdraget fordi anlegget skulle ligge på Feda og vi holdt til i nærheten. Den jobben var starten på en reise som har tatt oss verden rundt – og inn i offshore vind, forteller Marthinsen.
For da det første kommersielle havvindprosjektet i Tyskland skulle realiseres i 2010, fikk et lite mekanisk verksted fra Farsund jobben med å montere HVDC-anlegget.
Nylig avsluttet Einar Øgrey Farsund byggingen strømanlegget til den første omformerplattformen på Dogger Bank, som ligger utenfor østkysten av England og vil bli verdens største havvindpark.
I slutten av denne måneden starter jobben med HVDC-anlegget for den neste utbyggingsfasen på Dogger Bank.
MEN EINAR Øgrey Farsund også involvert i havvind gjennom andre satsinger. Sammen med AMV, ASCO Norge, AF AeronMollier og Fjellbygg Norge, har bedriften etablert Hausvik Energy Yard.
Målet er å tilrettelegge for etablering av havvindvirksomhet på Hausvik i Lyngdal.
Det mekaniske verkstedet er også på eiersiden i Green Yard Group, som eier verft på Feda og i Ullsteinvik som blant annet driver med grønn resirkulering av skip.
– Det vil bli etterspørsel etter det samme når det gjelder havvind. For hva skal vi gjøre når vi på sikt skal kvitte oss med vindmøllene vi har bygget? Da trenger vi grønn resirkulering, sier Marthinsen.
SIST, MEN IKKE minst, deltar Einar Øgrey Farsund i utviklingen av betongfundamenter for havvind gjennom selskapet Amon Wind.
– Vi hadde en avtale om å levere løsninger til vindparken på Siragrunnen, men som kjent ble ikke den noe av. Nå ser vi fremover mot andre prosjekter, blant annet Sørlige Nordsjø II. Jo større vindmøllene blir, jo mer aktuell blir Amons teknologi, sier Marthinsen.