Stor interesse for lokal ingeniørutdanning
Som driftsleder på smelteverket på Øyesletta er han ansvarlig for bemanningen på skiftene.
– For oss som arbeidsgiver vil et studietilbud der våre folk videreutdanner seg, samtidig som de fortsette å jobbe, være veldig interessant. Det vil koste oss litt, men det totale regnestykket vil være positivt, sier Sævik.
HAN FORTELLER at motivasjon i staben for å ta ingeniørutdannelse er stor, både blant fast ansatte med fagskole og lærlinger.
Over 50 personer fra ulike lokale bedrifter, både ledere og mulige kandidater til studiet, var til stede i Postbygget i Lyngdal for å høre Rein Terje Thorstensen, visedekan ved Universitetet i Agder (UiA), fortelle om mulighetene for å opprette en fleksibel ingeniørutdannelse i Lister, Lindesnes og Dalane.
TANKEN ER AT studentene i hovedsak kan bo hjemme og ta utdannelsen på deltid ved siden av jobb. Thorstensen skisserte en nettbasert studieløsning og et nært samarbeid med næringslivet.
– Vi ser for oss at vi spiller inn forelesningene på film, slik at studentene kan se dem når de ønsker det. Dette vil kombineres med ukentlige lekser. Men for å få til dette trenger vi lærere, sier Thorstensen.
HAN LOVER AT UiA kan stille med noen lærere, men frir også til det lokale – både når det gjelder faglig innsats og finansiering.
– Skal vi få til et fullt fleksibelt studium, må vi gjøre alt digital. Det koster penger, anslagsvis 5 millioner kroner for den første linjen. Og så er vi avhengig av å få tak i lærere, sier Thorstensen, som ser for seg et spleiselag mellom staten, lokalt næringsliv og UiA for å få etablert studietilbudet.
Alle ingeniørutdanningene ved UiA er tilrettelagt for personer med fagbrev, kjent som Y-vei. Dette er derfor en god anledning for fagarbeidere og de som har teknisk fagskole å bygge på kompetansen sin til å bli ingeniør.
EN AV DEM som ønsker studiet velkomment er Vetle Wathne Solaas (22), som jobber i Fagbygg i Mandal samtidig som han går på fagskole i Lyngdal.
– Jeg vil gjerne bygge på fagskolen. Tilbudet virker veldig fleksibelt, der vi kan jobbe ved siden av studiene og slippe å dra inn på campus, sier Solaas.