
Månedens bedrift
AMV-sjefen: – Markedet lover meget bra
Med røtter helt tilbake til 1860, utvikler, produserer og vedlikeholder Andersen Mek. Verksted AS spesialmaskiner og utstyr for tunge industrielle formål – særlig rettet mot tunnel- og anleggsbransjen og gruvedrift.
Kundene er entreprenørselskaper nasjonalt og internasjonalt.
AMV har 215 ansatte i Flekkefjord. Totalt jobber 375 i konsernet. Fjorårets omsetning bikket akkurat milliarden. Og daglig leder Peder Andersen ser lyst på fremtiden.
– DET ER POSITIVE utsikter for 2026 med flere store prosjekter som kommer i tiden fremover, nye mulige markeder og en økt satsing på infrastruktur og gruvevirksomhet. Så markedet lover meget bra, sier Andersen.
For å kunne vokse videre, trenger bedriften påfyll av flinke fagfolk. Det er en utfordring.
– Teknisk kompetanse innen mekanikk, hydraulikk og automasjon er etterspurt. Vi er en attraktiv arbeidsgiver og har foreløpig klart å få tak i det personellet vi har behov for. Vi jobber aktivt med lærlingeordninger, samarbeid med utdanningsinstitusjoner og har også rekruttert fagpersonell internasjonalt. Likevel kan rekruttering være en flaskehals for videre vekst, sier Andersen.
2025 HAR VÆRT et år med noe redusert aktivitet for AMV, grunnet utsettelser av flere store infrastrukturprosjekter som følge av forskyvning i Nasjonal Transportplan.
– Vi har på tross av dette opprettholdt en god aktivitet og sikret oss de ordrer som er i markedet, spesielt innenfor tunnel- og anleggssektoren, sier Andersen.
Salg av reservedeler, vedlikehold og oppgradering av eksisterende maskiner har bidratt til stabile og forutsigbare inntekter.
AMV OG KONSERNET retter nå innsatsen mot nye markeder og teknologier. Bedriften jobber målrettet med produktutvikling innen grønnere teknologi, digitalisering og elektrifisering av anleggsmaskiner.
Ifølge Andersen gir denne satsingen nye muligheter, men han peker også på risiko knyttet til geopolitisk usikkerhet og økte kostnader i verdikjeden.
For at AMV og andre privateide industribedrifter i regionen skal kunne vokse videre, mener Andersen at det må legges bedre til rette politisk.
– Forutsigbarhet fra regjeringen mot privateide bedrifter er avgjørende, sier han.
ANDERSEN TREKKER også frem behovet for bedre infrastruktur, særlig innen transport og digitalisering, økt tilgang på boliger og attraktive tilbud for å tiltrekke unge arbeidstakere til regionen.
Han mener regionen byr på store muligheter for dem som vil satse.
– Tenk langsiktig og lokalt, men med blikket rettet utover. Bruk styrken i det miljøet som er i Lister-regionen – det er mange dyktige mennesker og bedrifter her som gjerne deler erfaring og samarbeid, sier han.