Equinor-toppens lokale havvindråd
– Tenker dere slik, blir det fryktelig mye lettere å få innpass hos større leverandører og hos oss utviklere.
På Lister Næringsforenings informasjonsmøte om havvind i Lyngdal, fortalte han hvordan bedriftene i Lister bør gå frem hvis de ønsker å være med på Norges nye energisatsing.
– DET ER VIKTIG å ha en strategisk tilnærming. Finn din rolle og nisje, og vær klar på hva du kan levere. Og så er det utrolig viktig, som dere har gjort her i regionen, å snakke med naboen, sier Rogstad.
Før han slapp til på talerstolen i kommunestyresalen i Lyngdal, hadde Rune Klausen i Fremtidens Havvind og farsundsordfører Arnt Abrahamsen fortalt hvordan hele Agder jobber sammen for å få havvindetableringer til landsdelen.
Under merkenavnet SOWE Energy, som spiller på den engelske forkortelsen for «sørvest», jobber Listers politikere og næringsliv for å skape et knutepunkt for havvind i Norge.
– VI SER FOR oss sammenstilling av vindmøller på Hausvik i Lyngdal og driftsbaser i Lundevågen i Farsund, sier Abrahamsen.
Han er også tydelig på at ilandføringen av kraften fra Sørlige Nordsjø II, det ene av de to feltene der konsesjoner skal utlyses neste år, bør skje i Lister.
– Vi har mye kraftforedlende industri i dag, som Alcoa Lista, Eramet i Kvinesdal og Aludyne. Og det snakkes om flere nye som kan etablere seg, hvis de får kraft og distribusjon, understreker Abrahamsen.
EQUINOR ER EN av flere aktører som vurderer å etablere havvindvirksomhet på Sørlandet. En såkalt «Memorandum of Understanding» (MoU) er allerede inngått med Windport, som disponerer områder i Mandal som kan brukes til montasje av vindmøller.
– Vår strategiske retning er satt. Vi skal bli et bredt energiselskap og være ledende innenfor det grønne skiftet. Det betyr blant annet at vi skal satse på havvind, sier Rogstad.
Han mener det er naturlig at Agder får en sentral rolle i utbyggingen og driftingen av Sørlige Nordsjø II.
– Vi er opptatt av leverandørkjeden og lokal verdiskaping, og håper å finne gode muligheter for konstruksjon og sammenstilling. Jo nærmere site, jo bedre. Det er naturlig at operasjons- og driftsbasen er nær feltet, sier Rogstad.
HAN REGNER med at utlysningen av Sørlige Nordsjø II blir på 1,5 gigawatt, og at konsesjonen vil bli tildelt én aktør eller en konstellasjon av flere aktører neste år gjennom en auksjon.
– Det er mellom 150 og 200 kilometer til land. Dere er nærmest, men likevel ganske langt unna, sier Rogstad.
Han anslår at første konsesjonsrunde bare er begynnelsen på Sørlig Nordsjø II.
– Det er plass til produksjon av flerfoldige gigawatt der ute. Dette feltet kan bli stort – veldig stort, sier Rogstad.
På informasjonsmøtet ga han bedriftene i Lister klar beskjed om å ta kontakt, dersom de har noe å tilby.
– Vi vil gjerne ha en god dialog med lokale leverandører og høre hva de kan levere. Send en mail til meg, og bruk kontaktnettet dere allerede har inn mot Equinor, sier Rogstad, og viste til egen e-postadresse og en e-postadresse for henvendelse om Sørlige Nordsjø II.