– Vi har troen på det vi gjør, og vi gir oss ikke
Månedens bedrift
Daglig leder Vibeke Finkenhagen Langås hos Stompen Bakeri & Konditori er opptatt av å bake med kjærlighet til faget. (Foto: Privat)

– Vi har troen på det vi gjør, og vi gir oss ikke

26. mars 2025 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
Siden 2008 har Stompen Bakeri & Konditori vært en viktig del av Eiken-samfunnet. Men under glasuren ligger utfordringer med rekruttering, høye strømkostnader og økende råvarepriser.
Hver måned presenterer Lister Næringsforening en ny medlemsbedrift. I mars kan du bli kjent med Stompen Bakeri & Konditori i Hægebostad.

– Vi har troen på det vi gjør, og vi gir oss ikke, sier daglig leder Vibeke Finkenhagen Langås.

Hos Stompen Bakeri & Konditori bakes alt for hånd, med kjærlighet til faget og med en sterk tro på kvalitet og tradisjon.

Bakeriet har 11 ansatte og ligger på en årsomsetning på rundt fire millioner kroner. Navnevalget har en spesiell historie.

– Stomp er et gammelt ord for brød som ble brukt og blir fortsatt brukt. Stomp er altså hele brødet. Det var et navn vi hadde tenkt på i forkant, men vi hadde en spørreundersøkelse blant innbyggerne også. Og da det også kom et par forslag fra innbyggerne på Stompen, så falt valget på det navnet, forteller Langås.

I SLUTTEN AV 2021 flyttet bedriften inn i nye lokaler, noe som har gitt bedre arbeidsforhold og økt kapasitet. Stompen Bakeri & Konditori leverer daglig brød til Joker Tingvatn, og kundene spenner fra lokalbefolkningen til turister og kunder langt utenfor kommunegrensen.

I tillegg til å være en populær møteplass, er bakeriet også en viktig læringsarena.

– Hos oss kan man få tre forskjellige svennebrev: baker, konditor og salg og service. Vi er opptatt av å bevare og videreføre viktig håndverk og kunnskap, sier Vibeke.

MEN VEIEN HAR ikke vært uten utfordringer.

– Rekruttering er vanskelig. Yrket har ofte ugunstige arbeidstider, og det er lite kollektivtransport til Eiken. Vi bruker mye ressurser på opplæring, men det kan være utfordrende å finne midler til ekstern kompetanseheving, forklarer Vibeke.

Selv tar hun videreutdanning i baker- og konditorfaget for å spisse sin egen kompetanse enda mer.

STRØMPRISER OG råvarekostnader er også store utfordringer.

– Strømmen kan fort spise opp overskuddet vårt. Vi er en produksjonsbedrift som lager det daglige brød, og uten strøm kan vi ikke produsere. Også råvareprisene, spesielt på kakao, har økt mye, og det gjør det vanskelig å sette riktige priser, sier hun.

Etter et krevende 2023 hvor bakeriet slet med underbemanning, ser 2024 lysere ut. Flere nye ansatte har gjort at de nå klarer å produsere mer, teste ut nye produkter og tilpasse seg trender.

– Markedet var der i 2023, men vi klarte ikke alltid å mette det. Nå har vi flere ansatte og kan levere bedre, sier Vibeke.

FOR 2025 ER målet å videreføre det som fungerer.

– Vi har tro på visjonen vår og samarbeidet med lokalbefolkningen. Uten dem ville ikke Stompen Bakeri & Konditori eksistert i dag. Støtten fra lokalsamfunnet betyr alt for oss, sier Vibeke.

Hennes beste råd til andre som vurderer å starte noe eget?

– Ha troen på ideen din og ikke gi opp!