Digger å gjøre ting litt annerledes
Månedens bedrift
Tommel opp fra Knut Ragnar Karlsen. Sammen med Odd Erling Egra satser han stort med selskapet No Dig.

Digger å gjøre ting litt annerledes

28. november 2024 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
Grøfting uten graving er billigere, raskere og mer miljøvennlig. Ikke rart oppdragene renner inn for Lista-selskapet No Dig. 
Han var først ute med pakking av rundballer for sørnorske bønder. Nå er Knut Ragnar Karlsen godt i gang med ny banebrytende virksomhet. Med seg på eiersiden har han Odd Erling Egra.

– Jeg ser alltid etter en nisje. Jeg liker å gjøre ting litt annerledes, sier Karlsen.

Tradisjonelt graves det grøfter når fiberkabler, høyspentledninger eller rør til vann og avløp skal legges i bakken. Med teknologien til No Dig slipper du å grave. Du borer i stedet.

Det er flere teknikker som går inn under begrepet «no dig»:
 
  • Styrt boring i sand og leire.
  • Styrt boring med rullekrone i løsmasse, stein og fjell.
  • Styrt boring i fast fjell med lufthammer.
  • Boring og foring med stålrør i stein- og løsmasse.
  • Utblokking av eksisterende rør, som erstatter gamle rør med nye og med større diameter om ønskelig.
  • Rørpressing av store stålrør med åpen front.

– VI HAR FEM ulike rigger som kan bore i fjell, stein, sand og leire. Lengden på strekket kan være flere hundre meter, men kapasiteten avhenger av massen vi borer i og diameteren på hullet, sier Egra, som har lang fartstid i anleggsbransjen og har god erfaring med ledelse av kompliserte bygge- og anleggsprosjekter.

Han forteller om en jobb som No Dig nylig utførte i Sokndal. Et rør på 80 meter skulle legges. Traséen gikk under en vei til et boligfelt og krysset en svært trafikkert fylkesvei uten omkjøringsmuligheter.

– Skulle vi gravd ned røret, måtte vi stengt veien for biltrafikk i 1-2 uker. I stedet kunne vi gjøre arbeidet på et par dager uten at vi forstyrret noen, sier Egra, og legger til:

– No dig-teknikkene egner seg svært godt for å komme under vei, elver eller jernbane – og i områder med store dybder som ikke egne seg for graving.

No Dig borer dessuten ofte på steder der det er vanskelig eller umulig å få gravetillatelse, som for eksempel i områder som er vernet, har kulturminner eller er definert som våtmark.

– Da borer vi under alt, uten å forstyrre dette, forklarer Egra.

ET ANNET OPPDRAG midt i Kvadraturen i Kristiansand, under Markens gate. Der var jobben å legge nye rør for vann, kloakk, fjernvarme og kabler. Det største røret målte 813 millimeter i diameter og gikk så dypt som åtte meter.

– Uten boring så hadde hovedgaten Markens blitt totalt stengt, som hadde vært krise for alle forretningene i området, sier Egra.

No Dig-teknologien er også effektiv på steder der det fra før ligger mye infrastruktur under bakken.

– Når du graver, er det alltid en risiko for å skade eksisterende rør og ledninger. Med boring, kan vi komme oss under alt det som ligger der fra før, sier Egra.

Den største fordelen er likevel bærekraftselementet. Skal du legge et nytt rør under en vei, slipper du gravemaskin, påfyll av pukk, ny asfalt, bortkjøring av masse og trafikkulemper.

– Med No Dig kuttes klimautslippene med opptil 75 prosent, sier Egra stolt.

NO DIG HOLDER til på Skeimemona mellom Vanse og Ore. Du kan ikke unngå å legge merke til bedriftens profilering når du kjører forbi.

– Alle rigger og biler er lakkert i Karlsen-gult. Det er effektivt. Vi blir sett, slår Karlsen fast.

 – Karlsen-gult?

– Ja, det er min farge. Jeg har alltid brukt den.

FOR SELV OM No Dig som selskap og merkevare kun har eksistert i tre år, har Karlsen drevet med «grøfting uten graving» i 26 år gjennom Karlsen Anlegg.

– Jeg bestilte min første rigg i 1997 og fikk den året etter. Det var den første løsmasseriggen som kom til Norge, sier Karlsen.

Han dro landet rundt for å markedsføre nyvinningen. Sendte ut brosjyrer til konsulenter og småsjefer i kommunale tekniske etater, og kalte inn til miniseminarer. Responsen lot ikke vente på seg.

– Jeg var på reise fra mandag til torsdag hver uke, og fikk jobber på nesten hvert seminar. Det var veldig effektivt. Vi fikk så mange oppdrag at riggen måtte kjøre to skift. 

ETTER HVERT så han behov for å spisse satsingen enda mer.

– No Dig beskriver det vi driver med veldig bra. Problemet var at domenenavnet var opptatt. Men jeg booket et møte med han som eide det. Han hadde fått henvendelser fra mange kjøpere, men nektet å selge på prinsipielt grunnlag. Men vi kom veldig godt overens, og jeg endte opp med å få domenet gratis, forteller Karlsen med et smil.

Selskapene No Dig og Karlsen anlegg hadde i fjor rundt 23 millioner kroner i årlig omsetning og fem ansatte. Jobbene kommer fra hele landet.

– Men vi vil helst ikke nord for Trondheim. Da blir det for mye kjøring. Boreriggene fraktes med lastebil, sier Karlsen.

– Hvor er No Dig om fem år?

– Da har vi forhåpentligvis doblet omsetningen og tallet på ansatte.

– Er det flere enn dere i Norge som driver med «no dig»?

– Ja, vi har vel 5-6 konkurrenter. Og så er det alltid noen nye som prøver seg. Men det kreves ganske store investeringer for å komme i gang. Den siste riggen vi kjøpte kostet rundt 10 millioner kroner. I tillegg kommer alt utstyret. Så det er ikke for alle å begynne med dette.

– Er dere konkurransedyktige sammenliknet med entreprenører som benytter seg av grøfting med gammeldags graving?

– Ja, vi er som regel billigere og raskere – i tillegg til å gjøre jobben med miljøvennlig. Men det viktigste ved et prosjekt er å finne gode løsninger for gjennomføringen. Noen steder er det best å grave tradisjonelt, på andre strekk er det mest fornuftig å bruke no dig-teknikker.  

– Hva er de største utfordringer dere har som selskap?

– Det vil nok være å skaffe kvalifiserte arbeidsfolk som trives med all reisingen. 

– Hva vil du si er den viktigste kampsaken for næringslivet i Lister?

– Uten arbeidsplasser vil lokalsamfunnet stagnere og dø. Men mange av de som prøver å skape disse arbeidsplassene blir ofte motarbeidet av offentlige etater. Det som skjer på flyplassen på Lista, er et godt eksempel. Enkeltpersoner hos Statsforvalteren har altfor stor makt, mener «No Dig»-Karlsen.