Slik unngår du å bli lurt av telefon- og nettsvindlere
– Hvis noen ringer fra et ukjent norsk nummer, legg på og ring opp igjen. Slik verifiserer du nummeret, sier Nina Merethe Olsen, leder for antihvitvask-teamet i sparebanken Sør. (Foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon)

Slik unngår du å bli lurt av telefon- og nettsvindlere

20. september 2024 | Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
Norske bankkunder ble svindlet for over 900 millioner kroner i fjor. På U45-nettverkets frokostmøte hos Sparebanken Sør i Lyngdal, fikk deltakerne gode tips om hvordan de skal unngå bedragernes feller.
– Stopp, tenk og sjekk, sier Nina Merethe Olsen, leder antihvitvask-teamet hos Sparebanken Sør.

Etter at bærekraftsansvarlig i samme bank, Elisabeth Austad Asser, hadde fortalt hvordan ulike KI-løsninger misbrukes bevisst og ubevisst, kom Frode Gorseth på banen. Han er produktsjef i arendalsbaserte Utel, som har utviklet et system som blokkerer svindlere og svindelforsøk.

– FREM TIL NÅ har svindelmetodene vært enkle og banale. Men med KI vil det skje en eksplosjon på dette området. Svindlerne får tilgang til billige løsninger. Du ringes opp fra fake numre som er vanskelig å oppdage og stemmen du hører kan være en KI-versjon av bankkontakten din, sier Gorseth.

Hans råd til bedriftene i Lister er følgende:

– Innfør tofaktorpålogging på alle tjenester og masterpassord. Altfor mange har superenkle passord, sier Gorseth.

TOFAKTORAUTENTISERING står også på Nina Merethe Olsens tipsliste til bedriftene. I tillegg til å innføre gode rutiner på betalinger, ha flere som godkjenner hver betaling og passe på å følge alle programoppdateringer.

En rekke svindelforsøk skjer via e-post, der kjeltringene gjerne skal ha deg til å trykke på en lenke og kanskje videre logge inn via BankId.

– Sjekk domenet som du blir bedt om å klikke på, se om teksten har skrivefeil og undersøk avsenderadressen. Husk at du aldri kan være helt sikker på at oppgitt avsender er ekte, sier hun, og legger til:

– BankId skal aldri deles. Selv med ikke partner og barn. Det gjelder også brukernavn og passord.

Telefonsvindel er også svært utbredt. Og det er ikke bare anrop fra utenlandske numre som du bør være skeptisk til. Svindlerne kan også benytte seg av såkalt spoofing og gjemme seg bak norske telefonnumre.

– HVIS NOEN ringer fra et ukjent norsk nummer, legg på og ring opp igjen. Slik verifiserer du nummeret. hvis det er et utenlandsk nummer, må du ikke ringe opp igjen, sier Olsen.

Hun forteller telefonsvindlerne gjerne spiller på frykt og stress, bygger opp tillit, kjærlighet og vennskap og dine ønsker om en rask fortjeneste.

– Men du kan lære selvforsvar mot svindel ved å gå inn på nettsiden svindel.no, sier lederen av antihvitvask-teamet i Sparebanken Sør.